Systeem

Het Energie Data Beheer Systeem (EDBS) bestaat uit verschillende modules. Vanuit elke module kunnen een combinatie van functies beschikbaar worden gemaakt.

  1. In de PV module worden portfolio’s bediend. Aansluitingen zijn gegroepeerd in deze portfolio’s. Voor elke portfolio kan een forecast worden gedraaid Er zijn API’s met de verschillende beurzen. Ook wordt de contract/order (trade/order) administratie bijgehouden. Vanuit de contract administratie wordt het E-programma gegenereerd.
  2. In de LV module zijn alle Leverancier activiteiten vast gelegd. Hierbij horen switchen, TMR, P4, meetdata en dispuut. Voor eindklanten is er een portaal beschikbaar, dat kan worden ingebed in de website van de leverancier.
  3. De Berichtenmodule zorgt voor zowel de PV als LV voor de uitwisseling van de informatie met o.a. Tennet en EDSN.

Binnen elke module zijn verschillende rapportage mogelijkheden. Deze rapportage is eenvoudig aan te passen.

Interfaces voor webservices en .xml zorgen voor koppelingen met front- en backoffice-systemen.

Het systeem is gebouwd met .Net (C#) met SQL Server database engine. De integratie met Excel, Word is hierbij een standaard functionaliteit.

De gegevens kunnen op verschillende manieren getoond/ingevoerd worden:

  • Met behulp van scherm invoer
  • Excel /databestand imports
  • Webservices in klantportalen/backend systemen

De manier waarop de gegevens worden doorgevoerd vanuit frontend systemen naar backend systemen wordt in requirements fase bepaald.

Dienstverlening

We onderscheiden 3 fasen:

1. Certificeren van het LV-berichtenverkeer en het PV-berichtenverkeer met TenneT en EDSN.

2. Het inrichten van het systeem ten behoeve van de specifieke klant als Leverancier en/of Programmaverantwoordelijke Partij. Deze fase bestrijkt de tijd tussen het moment van certificeren en het in productie gaan;

In deze 2e fase worden ook afspraken gemaakt over de verschillende activiteiten die via de EDBS software lopen, dit is afhankelijk van de eisen per klant, bv wat zijn de acceptatie criteria van klanten, wat zijn de ingangsperiodes, wat zijn de factuur variabelen. Deze requirements worden tijdens deze fase vastgesteld,

Tijdens deze fase kan EDBG ten behoeve van specifieke wensen ten aanzien van IT-product(en) maatwerk uitvoeren: het betreft hier bv door EDBG te maken functionaliteiten voor interfaces met front- en backoffice aanpassingen.

3. Productie, de dienstverlening wordt geleverd volgens afgesproken service levels (SLAs). Dit is in praktijk het moment dat de eerste (productie) klanten worden aangemeld in het systeem.

De software wordt aangeboden de vorm van een abonnement met een maandelijkse service fee. Het abonnement start op de eerste dag van de afgesproken productie datum. Met het afsluiten van het abonnement verklaart het bedrijf akkoord te zijn met de algemene leveringsvoorwaarden.

Algemene voorwaarden: https://www.edbg.nl/AlgemeneVoorwaardenEDBG2023.pdf